Een bestaande website responsive laten maken
Responsive webdesign is vandaag de dag de standaard. De kans bestaat evenwel dat je over een redelijk recente website beschikt die niet responsive is. Kan deze omgezet worden naar een responsive website?
Wat is responsive webdesign?
Responsive webdesign is een webdesign techniek waarbij webpagina's reageren ('response') op de breedte van het toestel waarop ze bekeken worden. De webpagina's schalen daarbij mee met de afmetingen van het scherm zonder in te leveren op de leesbaarheid of toegankelijkheid. Meer info, zie deze Wikipedia pagina.
Hoe herken je een responsive website?
Soms is er wat verwarring over wat een responsive website is en wat niet.
Mobiele toestellen ondersteunen namelijk schaling voor niet-responsive websites. Dat wil zeggen dat ze volledig uitgezoomd worden op de breedte van de website. Zeker in de begindagen van de smartphones en tablets was dit belangrijk. Zonder die schaling zou een groot deel van het web niet meer toegankelijk zijn.
De gemakkelijkste methode om een responsive website te herkennen op een laptop of desktop is het in de breedte verkleinen van het browserscherm. Wanneer er geen scroll optreedt in de breedte en de inhoud meeschaalt met de breedte van het browserscherm, dan is het een responsive website.
Is een responsive website belangrijk?
Smartphones met aanraakschermen werden populair rondom 2010. De term responsive webdesign werd niet toevallig voor het eerst genoemd in hetzelfde jaar. Niettemin duurde het nog enkele jaren vooraleer het mainstream werd. De echte shift begon omstreeks 2013-2014.
De steile opmars van responsive webdesign en responsive websites moet bekeken worden in het licht van de opkomst van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets.
Sindsdien is een responsive website steeds belangrijker geworden: tussen de 25 en 50 percent van je bezoekers (afhankelijk van het type website) zal inmiddels per mobiel toestel je website bezoeken en Google geeft responsive websites een hogere ranking dan niet-responsive websites.
Een niet-responsive website omzetten naar een responsive website
M.a.w. responsive webdesign is een belangrijk maar jong fenomeen. De kans bestaat dus dat je een relatief nieuwe website hebt die niet responsive is.
Aangezien responsive webdesign behoort tot het visuele gedeelte van je website (front-end), kan je in principe een nieuw visueel thema opzetten en enkele bestaande elementen van de huidige site meenemen (denk aan kleuren, typografie,...). Dit is meteen het uitgelezen moment om andere elementen zoals formulieren en knoppen ook wat te moderniseren.
De back-end en de installatie van je beheersysteem (een CMS zoals Drupal of WordPress) kan je dan ongemoeid laten. De website kan zonder problemen blijven draaien en in tussentijd kan het nieuwe front-end thema ontwikkeld worden.
Eenmaal het thema klaar en geïnstalleerd is, wordt het op de productie omgeving geplaatst en dan heb je direct een opgefriste responsive website.
Hoeveel kost het responsive maken van een bestaande website?
Dit hangt uiteraard af van het project. Neem snel 3 mandagen voor een kleinere website en rap een dag overleg en projectbeheer. Maar het kost in ieder geval minder dan een nieuwe website laten maken.
In veel gevallen is het een mooi compromis tussen niets doen (en zonder responsive website verder gaan) en een nieuwe website, een soort tussentijdse investering.