Drupal 7 end-of-life (EOL): wat zijn de opties?

Drupal 7 wordt anno 2023 nog gebruikt door ongeveer een half miljoen websites. Het is intussen meer dan 10 jaar oud en begint op zijn laatste benen te lopen. 

Drupal 7 zal definitief end-of-life (EOL) gaan in januari 2025 (initieel 2022, vervolgens een jaar verlengd en tenslotte nog een laatste keer verlengd). Beheerders en eigenaars moeten beginnen nadenken over de toekomst. 

Wat zijn de opties voor je Drupal 7 website? Tegen welke kosten kijk je aan en hoeveel tijd heb je? 

End-of-life, wat betekent dat? 

Drupal wordt ondersteund door een non-profit organisatie, de Drupal Association, zie https://www.drupal.org/association

De end-of-life betekent dat deze organisatie zal stoppen met het leveren van gratis ondersteuning voor Drupal 7: de Drupal Association zal geen updates meer voorzien voor Drupal 7 en het Security Team, een team ingebed in de Drupal Association gespecialiseerd in het opvolgen van veiligheidslekken, zal niet langer beveiligingslekken opvolgen en beveiligingsupdates uitbrengen. In de admin van een Drupal 7 installatie zal je voor alle thema's en modules de melding 'unsupported' te zien krijgen. 

Drupal 7 zal snel een slapend CMS worden. 

Als je ondersteuning vraagt binnen de issue queue van een module, zullen de meeste developers weigeren om nog ondersteuning te geven. De focus is namelijk al lang verschoven naar Drupal 8, 9 en 10, opgebouwd uit een compleet nieuwe architectuur. 

Drupal 7 end-of-life: wat zijn de opties? 

De meest voorgestelde optie zal uiteraard zijn om te migreren of herbouwen naar Drupal 10. Dat is de ambitieuze route vooruit. Dit neemt niet weg dat er nog verschillende andere opties zijn. 

Drupal 7 Vendor Extended Support (D7ES)

Ondersteuning voor Drupal 7 zal verlengd worden door enkele commerciële aanbieders door middel van Drupal 7 Vendor Extended Support (D7ES). Ze zullen deze updates uiteraard niet kosteloos aanbieden, verwacht je aan aanzienlijke tarieven! Deze aanbieders zijn gelukkig wel verplicht om alle updates die ze voorzien ook publiek beschikbaar te stellen, naar de geest van open source software. 

Net zoals de Drupal 6 Long Term Support (D6LTS), zal je dus via een omweg toch nog updates kunnen verkrijgen voor Drupal 7. Deze updates zijn echter een stuk moeilijker te installeren dan updates vanaf de officiële archieven. En er is sprake van updates tot november 2025. Dus deze optie is vooral 'uitstel van executie'. 

Wij bieden deze optie aan aan klanten die met een jongere installatie werken. We beschouwen dit als een tijdelijke verlenging die de klant extra tijd geeft om een oplossing te zoeken. 

Migratie naar Backdrop CMS

Backdrop CMS is een fork van Drupal 7. De fork ontstond voornamelijk uit onvrede over de weg die vanaf Drupal 8 ingeslagen is. Drupal 8 mikt meer op de bovenkant van de markt; Backdrop wil met een meer laagdrempelig platform vooral de onderkant van de markt invullen. 

Een upgrade van Drupal 7 naar Backdrop is mogelijk. Backdrop gebruikt immers dezelfde achterliggende technologie als Drupal 7, terwijl Drupal 8, 9 en 10 op Symfony componenten opgebouwd zijn. 

Er is echter enkel een gemakkelijk upgradepad als alle modules ook geport zijn naar Backdrop. Bij complexere installaties zal dat hoogstwaarschijnlijk niet het geval zijn. 

Wij bieden deze optie voorlopig niet aan omdat de toekomst van Backdrop nog onzeker is en omdat er weinig externe ondersteuning beschikbaar is (bijvoorbeeld hulpmiddelen op hostingomgevingen).

Omvormen website naar een statische website

Een statische website is een website zonder database waar je als klant niet kan op inloggen. Je kan dus zelf geen aanpassingen doen aan de website. Meer info: https://webwerk.be/dienst/statische-website-ontwikkeling

Sommige Drupal 7 websites zijn door de jaren heen, omwille van velerlei contextuele factoren, statisch van aard geworden. In dat geval kan je overwegen om de dynamische Drupal 7 website om te vormen naar een statische website. Overweeg zeker deze optie indien je niet van plan bent veel aanpassingen door te voeren aan de website. 

Deze optie is veruit het goedkoopst. Wij moeten eenmalig de code overzetten naar statische code. Bij statische websites dienen we geen onderhoud te doen aan de website; je betaalt enkel een hostingkost. 

Indien je toch aanpassingen wilt doorvoeren aan de statische website, dan zal je wel bij ons moeten aankloppen om dat door te voeren. 

Deze optie is weinig ambitieus! 

Rebuild in een ander systeem dan Drupal

De Drupal 7 end-of-life verplicht een groot deel beheerders en eigenaars om een rebuild te doen. Je kan die rebuild uiteraard ook in een ander systeem doen. 

Onze focus ligt op groter Drupal maatwerk. Om die reden kunnen we andere systemen niet ondersteunen. 

Drupal 10 rebuild

Drupal 10 is de meest moderne versie van Drupal. 

Drupal 8 was een complete rewrite van de achterliggende code. Het introduceerde een nieuwe architectuur en API's. Drupal 8 had beslist groeipijnen. Sinds Drupal 9 zijn de groeipijnen weggewerkt en is er een duidelijk pad voor de toekomst beschikbaar. Drupal 10 is intussen al een tijdje de meest stabiele versie. 

Een nieuwe website bouwen in Drupal 10, met eventueel deels een migratie van bestaande inhoud, is in de meeste gevallen de juiste beslissing. 

Voornaamste voordelen van Drupal 10: 

  • Stabiel: wij hebben lang gewacht met de overstap naar Drupal 8. In het begin waren veel modules nog niet beschikbaar en waren er nog groeipijnen. Maar zoveel jaar verder zijn er verschillende features ingebouwd en is de stabiliteit sterk verbeterd. Nu kunnen we het zeker aanbevelen.
  • Investering op lange termijn: van Drupal 10 upgraden naar Drupal 11 en 12 is een relatief gemakkelijk upgrade. De belofte is gemaakt om dat nadien ook zo te doen, dus op die manier kan je het herbouwen uitstellen. Zie het sowieso als een investering voor meer dan vijf jaar. 
  • Supersnel: als de cache aanstaat is je website supersnel. Drupal 10 maakt gebruik van moderne PHP technieken om pagina's snel weer te geven. Als we bouwen met Drupal 9 dan kunnen wij garanties bieden voor PageSpeed scores, zie https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
  • Zelf dynamische pagina's opbouwen: vroeger werd alle inhoud op diepere pagina's in een body veld geplaatst. Dit wordt tegenwoordig opgesplitst zodat je per blok inhoud kan toevoegen en deze inhoud kan variëren. Wij bouwen dan verschillende bloktypes, op maat, die de klant toelaten om per paragraaf dynamische inhoud toe te voegen: denk aan een video, een quote, een uitgelichte tekst, een slider,... Drupal 10 voorziet verschillende stabiele modules die zo een ervaring mogelijk maken. Editors kunnen op vervolgens zelf gevarieerde pagina's opbouwen zonder tussenkomst van ontwikkelaars. Wij doen maatwerk: dus we voorzien enkel blokken die nodig zijn en alle bloktypes werken zonder problemen. 
  • Veilig: Drupal 10 draait niet meer in de webroot en is naar onze ervaring een stuk veiliger dan Drupal 7. We zien sowieso dat Drupal veel gebruikt wordt bij bijvoorbeeld de overheid. Dus je mag ervan uitgaan dat het qua veiligheid wel goed zit. Uiteraard moet je de installatie blijven bijwerken om de veiligheid te waarborgen.

 

Nog vragen over de Drupal 7 end-of-life voor je eigen website? Contacteer ons en we bekijken samen de opties voor je project!