Een meertalige website laten maken

Een meertalige website laten maken getuigt van ambitie. Maar het is een niet te onderschatten opdracht!

Een meertalige website laten maken is een niet te onderschatten opdracht!

In onze offertes wordt het al dan niet meertalig maken steeds opgenomen, om te vermijden dat het achteraf toch nog op tafel komt. Hou er als klant rekening mee dat het vaak een gedeelde verantwoordelijkheid is. Klanten willen vaak zelf de vertalingen laten doen. Dit dient dan ook goed ingepland te worden zodat de vertalingen van de inhoud niet de vertragende factor van het project worden.

Waarom een meertalige website laten maken?

Het doel van een meertalige website is het bereiken van een anderstalig publiek. Indien je enkel actief bent in Vlaanderen en/of Nederland, dan is dit niet nodig. Wil je Wallonië en Frankrijk bedienen of werk je in een internationale context, dan zijn Frans en Engels ook nuttige toevoegingen.

Een meertalige website getuigt in veel gevallen van ambitie. Wees je er wel van bewust dat je bij een drietalige website dan naast het schrijven van inhoud in één basistaal best ook twee vertalingen moet klaarhebben. Je organisatie moet zoiets aankunnen.

Waarmee rekening houden bij het laten maken van een meertalige website?

Qua technische opzet is er weinig verschil tussen twee of veel talen, los van de technische vertalingen die moeten gebeuren, zoals:

  • Vertalen van de title- en meta-tags voor de zoekmachines
  • Toevoegen van een sitemap.xml per taal
  • Vertalen van alle contactformulieren, zowel de teksten van de labels als de autoresponder berichten
  • Vertalen van knoppen en 'lees meer' links

Een groot deel van het werk is het aanleveren van alle teksten in de verschillende talen voor de statische pagina's, voor de menu's, voor de footer-tekst. Ook alle artikels die op de website zullen verschijnen, worden best vertaald naar alle talen. Bij artikels (met auteur en datum) is er een voordeel: in principe moet niet alles vertaald worden. Maar elke taal moet wel voldoende inhoud hebben, zodat je niet met volle pagina's zit in één taal en lege in een andere taal.

Heb je vragen over het implementeren van een meertalige website? Contacteer ons gerust!