Hoelang duurt het om een website te laten maken?

Hoelang het duurt om een website te laten maken hangt af van verschillende facturen. In dit artikel lijsten we de voornaamste redenen op.

Eén van de meest gestelde vragen van prospecten is hoelang het duurt om een website te laten maken. Meestal zijn we blij met die vraag, omdat het vaak aantoont dat klanten bereid zijn om de stap te zetten voor een samenwerking.

Maar het antwoord is niet eenduidig.

Soms lukt het om een website te maken in twee weken, maar dat is dan met bijvoorbeeld een communicatiedienst van een bedrijf, met mensen waarmee je al langer samenwerkt.

Andere keren duurt het bijna een half jaar om een eenvoudige website op te leveren. Dat is extreem frustrerend werken, omdat het even duurt om in de flow van een project te geraken en als er dan weken tussen sluipen, dan zit je telkens weer met een soort inwerktijd.

Maar algemeen genomen duurt de ontwikkeling van een kleine website ongeveer 2 maanden en een grote website 6 maanden.

Wat zijn de bepalende factoren voor de duur van website ontwikkeling?

Inhoud

Met stip op één! De aan te leveren of te plaatsen inhoud is de grootste risicofactor voor de oplevertijd van website projecten. Vaak zijn klanten heel druk bezig met de dagelijkse werking van het eigen bedrijf, met als gevolg dat het aanleveren van de inhoud voor de website een lagere prioriteit heeft.

Aantal pagina's

Hoelang het duurt om een website te laten maken hangt uiteraard ook af van het aantal pagina's. Grote websites nemen meer tijd om te laten maken dan kleine websites en hoe meer pagina's de website telt, hoe meer ontwikkeltijd er moet gerekend worden.

Aantal typepagina's

Elke typepagina heeft een aparte layout. Vaak is de voorpagina visueler dan andere pagina's, meestal in volledige breedte, terwijl de pagina's met de artikels vaak over een zijbalk beschikken.

Hoe meer typepagina's, hoe meer werk. Het kan dus m.a.w. voorvallen dat een website met een beperkt aantal pagina's een lange ontwikkeltijd heeft, omdat elke pagina een uniek visueel ontwerp heeft.

Aantal inhoudstypes en velden

Een inhoudstype is bijvoorbeeld een artikel, of een evenement. Elke inhoudstype heeft vervolgens een hoop velden. Bij een evenement moet ook een datum en een locatie toegevoegd worden bijvoorbeeld. Sommige websites hebben veel inhoudstypes en veel velden. Vervolgens moet die inhoud dynamisch op meerdere plaatsen getoond worden.

Specifieke functionaliteit

Ook functionaliteit speelt een grote rol bij de ontwikkeltijd van een website. Denk hierbij aan filters op de pagina of speciale effecten via HTML5 of JavaScript.

Aantal belanghebbenden

Projecten waarbij één iemand het project mee begeleidt gaan sneller dan projecten waar meerdere mensen een zeg in hebben. De dictatuur versus de democratie, zeg maar. Meerdere belanghebbenden vertragen projecten (waarmee we niet willen gezegd hebben dat dat per se slechter is voor het eindresultaat).

Hoe kan je als klant het proces versnellen?

Vroeg in het proces is het vooral van belang dat je snel kan beslissen over de gewenste structuur, vormgegeven in wireframes, en dat je daar consequent aan vasthoudt. Nadien is het van belang om tijdig de juiste inhoud aan te leveren.